Ankara’daki Kadın Muhtarlarla Buluşma
Kadınların muhtarlık ve köy ve ihtiyar heyetlerine seçme ve seçilme hakkını kazanmasının 87. yılı nedeniyle, Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ve değerli eşi Selvi Kılıçdaroğlu’nu Ankara’daki kadın muhtarlarla buluşturduk.
27.10.2020

CHP PM ÜYESİ VE KADIN KOLLARI GENEL BAŞKANI AYLİN NAZLIAKA’NIN KADIN MUHTARLARA SESLENİŞİ

Sayın Genel Başkanım,

Genel Başkanımızın değerli eşi Sayın Selvi Kılıçdaroğlu,

Sn Genel Sekreterim,

Sn Genel Başkan Yardımcım,

PM Üyelerim,

Milletvekillerim,

KK MYK Üyelerim,

İl başkanım,

İl KK Başkanım,

Partimize her kademe hizmet etmiş olan sevgili CHPliler,

Ağırlamaktan büyük bir şeref duyduğumuz kıymetli Muhtarlarımız,

Değerli Basın emekçileri,

Öncelikle bu Pazar gününü bize ayıran Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ve değerli eşi Selvi Kılıçdaroğlu’na, siz muhtarlarımıza ve başta bize bu mekanı sağlayan Çankaya Belediyesi olmak üzere emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Kadın Kollarımızın Ankara’daki kadın muhtarlarla olan kahvaltılı buluşmasına hoş geldiniz!

Bizler bugün kadının muhtarlıklarda ve köy ihtiyar heyetlerinde seçme seçilme hakkına sahip olmasının 87. yılını kutlamak için bir araya geldik. Hep gururla söylediğimiz gibi; ülkemizde kadınlar seçme ve seçilme hakkını İsviçre, İngiltere, Fransa gibi birçok gelişmiş ülkeden önce kazanmıştır. 3 Nisan 1930’da belediyelerde, 26 Ekim 1933’de köy ihtiyar heyeti ve muhtarlıklarda, 5 Aralık 1934’de ise genel seçimlerde seçme ve seçilme hakkına sahip olmuşlardır.

Bizler, bu hakkı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kadın erkek eşitliğine olan inancına, Cumhuriyet devrimlerine ve ilmek ilmek örülen kadın mücadelesine borçluyuz. Bizler, ülkemizin kurtuluş ve kuruluşun giden yolda, çocuklarının battaniyesine mermi sarıp cepheye koşan kadınların torunlarıyız. Bize bırakılan bu onurlu mirasla, eşit, adil, laik, demokratik ve aydınlık bir Türkiye kurma idealini onların bıraktığı yerden devam ettiriyoruz. Bugün yerlerde sürünen demokrasi bayrağını düştüğü yerden kaldırıp yeniden göndere çekmek istiyoruz. Çocuklarımızın geleceğinin çalınmaması için, emeğimizin hakkı için, şiddetsiz-sömürüsüz-eşit bir yaşam için, inançlarımızın suistimal edilmemesi için, hakkımız olanı almaya “Biz de buradayız. Var’ız” demeye devam ediyoruz.

Sevgili muhtarlarımız,

Sizler, köy ve mahallelerin atan kalbisiniz. Siyasetin öznesisiniz. Kimin evinde ne yaşanır, bunu en iyi bilenlersiniz. Hangi evde tencerede et değil, dert kaynar, hangi ailede düğün, hangisinde cenaze var, siz biliyorsunuz. Şu bir gerçek; insanlar, dertlerini kadınlarla daha kolay paylaşabiliyorlar. Bir kadın muhtarın kapısı, mahalle sakinleri tarafından daha rahat çalınıyor. Çözüm yolları, dayanışma ağları kurularak daha çabuk yaratılıyor. Örneğin; pandemi döneminde evinde pişirecek yemeği olmayan evlere kadın muhtarlarımızın, yemek yolladıklarına, erzak paketleri hazırladıklarına şahit olduk. Çocuğunu bırakacak yeri olmayan bir kadının, tıpkı ailesinden birine emanet eder gibi muhtara bıraktığını gördük. Geceleri kadınların güvenliği için sokakların aydınlatılması adına verilen çabada en önde siz, kadın muhtarlarımızı gördük. Şiddet gören kadınlara psikolog ve hukuki destek sağlamak konusunda ön ayak olduğunuza şahit olduk. Dayanışma toplantıları ve kermeslerle azı çoğalttığınızı biliyoruz.

Bu yüzden halkın sesini iktidara taşımamız, sizinle mümkün olacak.

Bu nedenle kadın muhtarların temsiliyetleri bizim için ayrı bir önem taşıyor.

31 Mart seçimlerinden önce 674 olan kadın muhtar sayısı, yüzde 72 artarak 1071’e yükseldi. Yüzde 72 artış oranı kulağa ne kadar hoş geliyor, değil mi?  Ancak bu iddialı artış bile kadın muhtar oranının sadece yüzde 2,2 olduğu gerçeğini değiştirmiyor. (Ülkemizdeki 50 bin 158 muhtarın sadece 1088’i kadın.) Oysaki toplumun yüzde 50’si kadınlardan oluşuyor.

İşte bu eşitsizliği ortadan kaldırmak amacıyla, partimiz bir kez daha dönüştürücü gücünü sergiliyor. Genel Başkanımızın talimatıyla, Meclis Grubumuz Siyasi Partiler Yasası’nda değişiklik yaparak cinsiyet kotasını uygulamaya sokacak bir kanun teklifi taslağı hazırladı. Bu teklif taslağını kadın örgütlerine gönderdik ve tek tek görüşlerini alıyoruz. Diğer siyasi partilerle de görüşüyoruz. Gelen öneriler sonrasında kanun teklifi son haline getirilecek ve Genel Kurul’a indirilecek.

Değerli muhtarlarımız,

Bu teklif sadece kadın vekillerimizin imzasıyla da verilebilirdi ancak eşitlik talebi, sadece kadınların olmazsa olmazı değildir. Kendini demokrat olarak tanımlayan herkesin savunması gereken bir haktır. Çünkü demokrasi dediğimiz şey, katılımcılık demektir. O halde toplumun yarısının yok sayıldığı bir ortamda demokrasiden söz edilemez. Tam da bu nedenle; Genel Başkanımız bu kanun teklifinin ilk imzacısı olacağını söyledi. Ne mutlu bize ki, toplumsal cinsiyet eşitliğini içselleştirmiş bir lidere sahibiz. Biz, “ben kadın erkek eşitliğine inanmıyorum” diyenlerden değiliz. Cumhuriyet devrimleri ile partimizin başlattığı dönüşüm, kadın erkek eşitliğini temel alan ve yüzde 50 cinsiyet kotası koymayı hedefleyen bir çizgiyle ilerliyor.

İnanıyorum ki, bizler siz muhtarlarımızla birlikte yerelden başlayarak, eşitliğinin önündeki tüm engelleri bir bir ortadan kaldıracağız. Kadınların adını maruz kaldıkları şiddet olaylarıyla değil, memleketin aydınlık geleceğine dair aldıkları ve hayata geçirdikleri kararlarla anılacak hale getireceğiz.

Sevgili muhtarlarımız,

İlk kadın muhtarımız olan ve Aydın’ın Çine ilçesinden seçilen Gül Esin ile başladığımız eşitlik yolculuğunda emin adımlarla yürüyoruz. Görevini başarıyla yerine getiren ve görev yaptığı dönemde Mustafa Kemal Atatürk tarafından ödüllendirilen Gül Esin’den feyz alacağımız koskoca bir cesaret ve kararlılık var. Cumhuriyet Halk Partisi saflarından ilk kadın muhtar olan Gül Esin’in seçildiği ilden yine Cumhuriyet Halk Partisi’nin ilk kadın büyükşehir belediye başkanı olan Özlem Çerçioğlu’nun çıkması bir tesadüf olmasa gerek. Ne ekerseniz, onu biçiyorsunuz. Eşitlik adına bugün atılan her adım, yarınları da şekillendiriyor.

Bu vatanı dişiyle tırnağıyla kuranların torunları olarak, yine dişimizle tırnağımızla, eşit yarınları tesis edeceğimizin sözünü veriyoruz!

Bu noktada biz kadınlara ve kadın muhtarlara da önemli sorumluluklar düşüyor. Bizler, siyasetin her alanında yan yana duracağız. Birbirimize yurt olacak, bu yurda da eşit bir gelecek sağlayacağız. Buradan aldığımız inanç ve kararlılık ile, Atatürk’ün izinde, Genel Başkanımızın önderliğinde, yapılacak ilk seçimlerde halkın iktidarını kuracağız!

Yaşasın eşit, adil ve hayat dolu gelecek kavgamız diyor, hepinizi sevgi ve saygı ile selamlıyorum.