Genel Başkan Yardımcısı

Cumhuriyet Halk Partisi’nin Tüzük hükümleri, 21 Aralık 2008 günlü 14. Olağanüstü Kurultay’da değiştirilmiştir. Değişiklikler, 1 Nisan 2010 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu değişikliklerden biri, yan kollar örgütlenmesi üzerinde önemli etki yapan “genel başkan yardımcılığı” sistemidir. CHP Merkez Yönetim Kurulu’nda, Kadın Örgütlenmesi ve Kadın Kollarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı unvanı kurulmuştur. Bu unvan ilk olarak Didem ENGİN, ikinci olarak Gülsün Bilgehan TOKER, üçüncü olarak Prof. Dr. Birgül AYMAN GÜLER tarafından üstlenilmiştir. Bu sayfada, sonuncusundan ilkine doğru, bu görevi yapan yöneticilere ilişkin kısa bilgiler yer almaktadır.

Genel Başkan Yardımcısı (3), 18 Ağustos 2011 - ......

Prof. Dr. Birgül AYMAN GÜLER
1961 Bergama doğumlu. Üçü erkek, dördü kız yedi çocuklu bir ailenin en küçük kızı. Zübeyde Hanım İlkokulu ve Bergama Lisesi mezunu.

1978 yılında girdiği Marmara Üniversitesi Siyaset – İdare Bölümü’nden 1983 yılında mezun oldu. 1979-1980 arasında İngiltere’de dil öğrenimi gördü. 1985-1986 yıllarında bir buçuk yıl süreyle İçişleri Bakanlığı’nda Araştırma Planlama Koordinasyon uzman yardımcısı olarak çalıştı. 1986 yılında akademik personel olarak Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü’nde (TODAİE) göreve başladı. Burada 2002 yılına kadar çalıştı. 2002-2010 yılları arasında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde öğretim üyesi ve Yönetim Bilimleri Anabilim Dalı başkanı olarak görev yaptı.

1985 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi anabilim dalında başladığı yüksek lisansını 1987 yılında tamamlayarak aynı okulda doktora eğitimine başladı. 1992 yılında Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Doktoru, 1996 yılında aynı alanda doçent ve 2002 yılında yine aynı alanın Yönetim Bilimi dalında profesör unvanını aldı.

1995 yılından bu yana, savurgan ve yok edici özelleştirme politikalarına karşı, Kamu İşletmeciliğini Geliştirme Merkezi (KİGEM Vakfı) kurucusu ve yönetim kurulu üyesi olarak sorumluluk aldı. 2000-2005 yılları arasında Kamu Yönetimi Uzmanları Derneği (KAYUD) başkanlığını yürüttü. Bu sure içinde Kamu Yönetimi Dünyası Dergisi adlı üç aylık bir derginin sahiibi olarak yayımlanmasına katkıda bulundu. 2004 yılında Yerel Yönetim Araştırma Eğitim ve Yardım Derneği (YAYED) kurucuları arasında yer alarak, genel başkanlık görevine getirildi. Bu görevi Temmuz 2011’e dek aralıksız sürdürdü.

2007 yılında, tüm ülkeyi Cumhuriyet’in temel ilkeleri üzerinde yükseltmek ve Türkiye’nin yeniden Türkiye’den yönetilmesini sağlamak için düzenlenen, yalnızca Türkiye’nin değil bütün dünyanın direniş tarihinde parlak bir yer alan Cumhuriyet Mitingleri’nin konuşmacıları arasında yer aldı. 14 Nisan Tandoğan, İzmir Gündoğdu ve Samsun Atatürk alanlarında konuşmacı oldu.

Prof. Dr. Birgül Ayman GÜLER, 18 Aralık 2010 Kurultayı’nda Bilim Yönetim Kültür Platformu adayları arasında yer alarak CHP Parti Meclisi üyesi oldu. 12 Haziran 2011 Milletvekili Genel Seçimleri’nde İzmir Milletvekili olarak seçildi.

17 Ağustos 2011’de CHP Merkez Yönetim Kurulu üyeliğine ve Kadın Örgütlenmesi ve Kadın Kollarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı’na getirildi.

Kişisel bilgisunarı ve iletişim yolları www.birgulaymanguler.net adresinde bulunuyor

ÖNCEKİ GENEL BAŞKAN YARDIMCILARI

Kadından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı (2), 18 Aralık 2010 - 18 Ağustos 2011

Gülsün BİLGEHAN

1957’de Ankara’da doğdu. Paris Siyasal Bilimler Üniversitesi, Uluslararası İlişkiler dalından mezun oldu. Küçük yaşlarda gazeteciliğe başladı, çeşitli gazetelerde yazı dizileri yayımlandı. Anneannesi Bayan İnönü’nün hayatını kaleme aldığı “ Mevhibe” kitabı ile “ Yılın Kadın Yazarı” ve “ Abdi İpekçi” ödüllerini kazandı. Kitapları pek çok yeni baskı yaptı.

22. Dönem CHP Ankara Milletvekili seçildi. Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi ve Batı Avrupa Birliği Asamblesi üyesi olarak yurt dışında Türkiye’yi temsil etti. Ocak 2007’de Strasburg’da Avrupa Konseyi Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanlığına 47 ülke milletvekilinin oy birliğiyle seçildi. Milletvekilliği sırasında yurt dışındaki Türk heyetlerinde etkin çalışmalar yaptı. Bosna Hersek ve Bulgaristan’da Avrupa Konseyi adına seçim gözlemcisi olarak görev aldı. İzlanda’dan, Malta’ya kadar tüm Avrupa ülkelerinde toplantılara katıldı ve “ Aile İçi Şiddete Son” kampanyası yürüttü. Avrupa Konseyi Sosyalist Grubu Saymanı, Türk Fransız Meclis Dostluk Grubu Yönetim Kurulu Üyesi ve Türk Hırvat Dostluk Grubu Başkan Yardımcısıydı.

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Üstün Hizmet Madalyası sahibi ve Onursal Üyesi.

Bilkent Üniversitesi Öğretim Görevlisi, İnönü Vakfı Başkan Yardımcısı.  Evli, üç çocuk annesi.  Fransızca,  İngilizce biliyor.

TBMM 24. Dönem Ankara Milletvekili seçilmiştir.

Kadından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı (1), 3 Kasım - 18 Aralık 2010

Didem ENGİN

Didem Engin, 1977 Ankara doğumludur.
Ankara’daki Fransız Charles de Gaulle Lisesi ve sonrasında Galatasaray Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünden ikincilikle mezun olmuştur. “Şirketlerin Entellektüel Sermayelerinin Ölçümü” konusunda yazdığı lisans tezi ile ilgili makalesi 2000 yılında Kıbrıs’taki Yöneylem Araştırması Endüstri Mühendisliği Kongresinde yayınlanmıştır.
Avrupa Komisyonu’nun Jean Monnet bursunu kazanarak, Belçika’nın Brugge şehrindeki “College of Europe”da “Avrupa Ekonomisi” üzerine yüksek lisansını tamamlamıştır. Tezini “E-ticarette Rekabet Sorunları / AB ve ABD’nin Yaklaşımlarının Analizi” konusunda yazmıştır.
Çalışma yaşamına Türkiye’deki AB destekli projelerin bütçeleme, ihalelerini yapma, sözleşmelerini düzenleme ve finansmanından sorumlu, Hazine Müsteşarlığı’na bağlı Merkezi Finans ve İhale Birimi’nin kurulmasında görev alarak başlamıştır. Çevre, altyapı projeleri, kadınların ekonomik ve sosyal hayata kazandırılması gibi konuları içeren bölgesel kalkınma programlarına ek olarak sınır ötesi işbirliği, istihdamın geliştirilmesi, ekonomik ve sosyal içerikli pek çok programda aktif olarak hizmet verdikten sonra, 2004 yılında bir danışmanlık şirketi kurmuştur.
Uluslararası ihale mevzuatı ve teklif hazırlanması konusunda strateji danışmanlığı yaparak, değişik sektörlerde üretim ve ihracat yapan Türk sanayicileri ve şirketlerine Avrupa, Balkanlar, Orta Doğu, Türk Cumhuriyetleri’nde çok sayıda iş kazandırmıştır. Kamu ve özel kuruluşların AB’ye uyum sürecinde yeniden yapılandırılmaları projelerinde görev almıştır.
Türkiye’nin yabancı ülkeler ve uluslararası topluluklarla olan ekonomik, ticari, sınaî ve mali ilişkilerini geliştirmeyi amaçlayan “Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu”’nun (DEIK) Avrupa Birliği ve Asya Pasifik iş konseyleri üyesidir. 2008-2010 döneminde “Türk-Fransız”, “Türk-Belçika”, “Türk-İrlanda” iş konseylerinde yürütme kurulu üyesi olarak görev yapmıştır. 2010-2012 donemi için ise “Türk-Çin”, “Türk-İngiliz” ve “Türk-Fransız” iş konseyleri yürütme kuruluna seçilmiştir.
2007 genel seçimlerinde CHP’nin en genç milletvekili adayı olarak İstanbul 2. Bölge’den aday gösterilmiştir. 2008 yılından itibaren AB ve Dış İlişkilerden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı olarak CHP İstanbul il yönetiminde görev almıştır. CHP İstanbul İl Başkanlığı tarafından yayınlanan “CHP İstanbul News” isimli İngilizce bültenin editörlüğünü yapmıştır. 22-23 Mayıs 2010 Kurultayında Parti Meclisi üyesi seçilmiştir. Kadın Örgütlenmesi ve Kadın Kollarından sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yapmıştır.
Çok iyi derecede Fransızca ve İngilizce ile orta derecede İspanyolca dillerini bilmektedir.