CHP 8. Yargı Paketini Anayasa Mahkemesi’ne Taşıdı

07.05.2024

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın; kamuoyunda 8. Yargı Paketi olarak tanımlanan Ceza Muhakemesi Kanununda bazı değişiklikle yapılmasına ilişkin kanun hakkında yürürlüğün durdurulması ve iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yaptı.

CHP’li Günaydın; Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yaptıktan sonra gazetecilere şu açıklamalarda bulundu:

“Kanun, 12 Mart 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. Bu kanunun gerek Adalet Komisyonu’ndaki görüşmeleri sırasında hem komisyondaki arkadaşlarımız hem de milletvekillerimiz, gerekse Genel Kurul’daki görüşmeleri sırasında hepimiz kanunun içeriğinde bulunan Anayasa’ya aykırı hükümlerin çıkartılması için gerekli yasal mücadeleyi yaptık. Ancak her zamanki tutumuyla AKP bir sözcüğünü bile değiştirmeden ilgili yasayı kanunlaştırdı ve Resmi Gazete’de yayınlanmasını sağladı. Biz de bugün, süresi içerisinde kanunun bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle hazırladığımız dilekçeyi Anayasa Mahkemesi’ne teslim etmiş bulunuyoruz. Her zaman olduğu gibi Genel Sekreter ile yaptığımız görüşme sonrasında bir basın açıklamasıyla basını bilgilendiriyoruz, eşzamanlı olarak da sosyal medyadan bir bilgi notu ile hangi hükümlerin iptalini talep ettiğimiz kamuoyuyla paylaşıyoruz.”

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın; söz konusu kanunda terör örgütüne üye olmamakla birlikte, terör örgütüne yardım suçunun düzenlendiğini anımsattı. CHP’li Günaydın, şöyle devam etti:

“Bu, örneğin şu anda burada ‘Bir Anayasal hakkı için protesto gösterisi yapan kişi ve grupların terör örgütüne üye olmamakla birlikte’ diye başlayan keyfi söz dizimi üzerinden gözaltına alınmasına ve tutuklanmasına neden olabilir. Dolayısıyla bu düzenlemenin iptalini talep ediyoruz. Daha evvel Anayasa Mahkemesi bu düzenlemeyi iptal etmişti, ancak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde maalesef Cumhur İttifakı çoğunluğu, Anayasa Mahkemesi kararına uyarlı olmayan bir yeni düzenlemeye imza attı. Dolayısıyla bunun iptalini talep ediyoruz. Bunun dışında arkadaşlar, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi öncesi kurulan Tazminat Komisyonu, yurttaşın adil başvuru ve etkili başvuru hakkını elinden almaktadır. Biz bunun ihtisas komisyonları, ihtisas mahkemeleri üzerinden sürecin yürütülmesinin doğru olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla bunun da iptalini ve yürürlüğünün durdurulmasını talep ediyoruz.”

Hükmün açıklanmasının geri bırakılması düzenlemesinin son derece keyfi olduğunu kaydeden CHP’li Günaydın, şunları ifade etti:

“Avukat meslektaşlarımızı, müvekkilleri, sanıkları ve hatta hakimleri zor durumda bırakmaktadır. Dolayısıyla daha doğru bir düzenleme yapılmasına olanak tanıyabilmek açısından bunun da iptalini talep ediyoruz. Bunun yanında kişisel verilerin korunması ve işlenmesi ile ilgili son derece sakıncalı hükümler vardır. Kişinin rızası hilafına, rızası olmaksızın, bir kanuni koruma da olmaksızın sağlık verileri, siyasal parti üyelikleri, dernek üyelikleri işlenebilmektedir. Bunun izah edilebilir bir durumu asla söz konusu değildir. Yurttaş güvenliğini tümüyle ihlal eden bu tutum için evet biz Anayasa Mahkemesi'ne geldik. Bunun yanında yine kanuni bir koruma olmaksızın keyfiliğe varan tutumlarla kişisel verilerin yurt dışına aktarılabilmesi söz konusudur. Eğer bu düzenlemeyi Cumhuriyet Halk Partisi yapmış olsaydı, yeri göğü inleteceklerdi.”

CHP’li Günaydın; TBMM’nin kamu yararına ve yurttaş güvenliği aleyhine yasal düzenlemelere imza attığı sürece CHP’nin hem Meclis’te buna itiraz edeceklerine hem de Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapmaya devam edeceklerini kaydetti. CHP’li Günaydın; “CHP, yurttaşın güvenliğini, hakkını, hukukunu, Anayasa'ya uygunluğunu koruma konusunda herhangi bir tereddüt içerisinde olmadı, bundan sonra da olmayacaktır. Adalet Komisyonu üyesi arkadaşlarım Sayın Süleyman Bülbül ve Sayın Gizem Özcan'la birlikte ve CHP'den avukat Nihal arkadaşımızla birlikte bu görüşlerimizi kamuoyuyla paylaşmayı bir görev biliyoruz ve teşekkür ediyoruz.”