Erhan Adem’den Et ve Süt Kurumu’na Sert Tepki: Halkın Sağlığını Bile Bile Yok Saydınız!

23.04.2024

Cumhuriyet Halk Partisi Tarım Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcı Erhan Adem, Et ve Süt Kurumu'nun hijyen skandalına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı:

Erhan Adem'in açıklaması şöyle:

“Ekonomik krizlerin derinleştiği, yoksulluğun ve hayat pahalılığının her geçen gün daha da arttığı bir dönemde, halkımızın en temel hakkı olan gıda güvenliği ve sağlıklı beslenme hakkı ayaklar altına alınmıştır. Zaten gelir seviyelerindeki düşüş nedeniyle ulaşılmaz bir besin maddesi haline gelen et, şimdi de hijyen skandalıyla tüketicilerin karşısına çıkmıştır.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 27 Aralık 2011 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Hayvansal Gıdalar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği açık bir şekilde belirtmektedir ki; marketlerde veya kasaplarda satılan kıymaların, hayvan kesiminden sonra 6 gün içinde işlenmiş olması gerekmektedir. Ancak Et ve Süt Kurumu bu yönetmeliğe aykırı davranmış, ithalatçı firmalarla 8 gün üzerinden sözleşme yapmış, hatta 9'uncu güne sarkması durumunda dahi bu hijyen ihlalini görmezden gelmiştir.

Bu durum akıl tutulmasıdır! İnsan sağlığını hiçe sayan, halk sağlığını açıkça tehdit eden bir uygulamadır. Hayati öneme sahip hijyen kurallarının bu denli pervasızca çiğnenmesi, gıda güvenliği konusunda akıllara durgunluk verecek bir yaklaşımdır. Hükumet açık bir şekilde vatandaşlarının sağlığını riske atmış, beslenme hakkını ihlal etmiştir.

Peki şimdiye kadar bu hijyen ihlallerine maruz kalan, yönetmeliğe aykırı şekilde dağıtılan etlerden tüketmek zorunda kalan kaç vatandaşımız olmuştur? İktidar bu sorunun da hesabını vermeli, gerekli soruşturmalar derhal başlatılmalıdır. Halkın sağlığı tehlikeye atılmış, hayati bir konu görmezden gelinmiştir. Bu büyük ihmal ve sorumsuzluğun bedelini vatandaş ödememelidir.

Bugüne kadar iktidarın tarım ve hayvancılık politikalarındaki başarısızlığını defalarca gördük. Ama bu olay kabul edilemez bir boyuta ulaşmıştır. Halkımızın en temel ihtiyacı olan gıdanın dahi güvenliği sağlanamamış, insan sağlığı hiçe sayılmıştır. Böylesi büyük bir sorumsuzluk karşısında kamuoyunun haklı öfkesini görmemek mümkün değildir.

Gıda arz zincirinin her aşamasında hijyen kurallarının eksiksiz uygulanması, gıda güvenliğinin sağlanması şarttır. Aksi takdirde toplum sağlığını ciddi şekilde tehdit edecek sonuçlarla karşılaşmamız kaçınılmazdır. Uyarılarımızı dikkate almayan, açık ihlalleri görmezden gelen iktidar, bugün gelinen noktanın da başlıca sorumlusudur. Derhal gereken adımları atmalı, halkın güvenini yeniden tesis etmelidir. Vatandaşlarımızın can güvenliğini hiçe sayan sorumlular bir an önce hesap vermelidir.

Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu konunun takipçisi olacağız. Gerekli hukuki ve siyasi süreçleri işleteceğiz. Halkımızın gıda güvenliğinin ve beslenme hakkının savunucusu olacağız. Çiftçimizin, üreticimizin ve tüketicimizin haklarını sonuna kadar koruyacağız.”